Skip to main content
Αναζήτηση

Η ιστορία μας

Η Johnson & Johnson έχει μια ιστορία περισσότερων από 120 ετών. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, παρουσιάζουμε νέες ιδέες και προϊόντα που έχουν αλλάξει ριζικά την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάνω από ένας αιώνας φροντίδας 1886 – 2013

  • 1886

   Τρία αδέρφια, οι Robert Wood Johnson, James Wood Johnson και Edward Mead Johnson, ιδρύουν την Johnson & Johnson στο New Brunswick του New Jersey, στις ΗΠΑ.

  • 1888

   Η Εταιρεία δημοσιεύει το «Modern Methods of Antiseptic Wound Treatment» («Σύγχρονες Μέθοδοι Αντισηπτικής Θεραπείας Πληγών»), το οποίο αναδεικνύεται γρήγορα σε βασικό σύγγραμμα στη διδασκαλία της χειρουργικής αντισηψίας. Το σύγγραμμα συμβάλει καταλυτικά στη διάδοση των πρακτικών χειρουργικής αποστείρωσης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

  • 1888

   Η Johnson & Johnson αναδεικνύεται πρωτοπόρος κυκλοφορώντας στην αγορά τα πρώτα κουτιά πρώτων βοηθειών. Τα πρώτα κουτιά είχαν σχεδιαστεί για τις ανάγκες των εργατών σε σιδηροδρόμους, αλλά σύντομα άρχισαν να χρησιμοποιούνται τακτικά στη φροντίδα τραυμάτων.

  • 1894

   Η Johnson & Johnson παρουσιάζει τα κιτ μητρότητας, που συμβάλλουν σε έναν ασφαλέστερο τοκετό για τις μητέρες και τα βρέφη. Κυκλοφορεί στην αγορά το JOHNSON'S® Baby Powder. Η επιτυχία του θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ιστορικής σειράς βρεφικών προϊόντων της Εταιρείας.

  • 1896-1897

   Κατασκευάζονται τα πρώτα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και προστασίας μαζικής παραγωγής, που αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προόδου για την υγεία των γυναικών

  • 1898

   Η Εταιρεία είναι η πρώτη που προχωρά στη μαζική παραγωγή οδοντικού νήματος σε προσιτή τιμή, προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα να φροντίζουν καλύτερα τα δόντια τους. Το νήμα φτιάχνεται αρχικά από υπολείμματα μεταξωτών νημάτων για ράμματα.

  • 1900

   Η παράδοση της παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών ξεκινά, όταν η Εταιρεία πραγματοποιεί δωρεές προϊόντων και χρηματικών ποσών για να βοηθήσει τους πολίτες του Galveston στο Τέξας, μετά από έναν τυφώνα

  • 1901

   Στο πλαίσιο της δέσμευσής της στον τομέα των πρώτων βοηθειών, η Johnson & Johnson δημοσιεύει τα πρώτα σχετικά εγχειρίδια με αποδεδειγμένες βέλτιστες πρακτικές από κορυφαίους γιατρούς. Τα εγχειρίδια κυκλοφορούν μαζί με τα κουτιά πρώτων βοηθειών της Εταιρείας.

  • 1906

   Κατασκευάζονται τα πρώτα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και προστασίας μαζικής παραγωγής, που αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προόδου για την υγεία των γυναικών

  • 1910

   Ο James Wood Johnson αναλαμβάνει τα ηνία της Johnson & Johnson μέχρι το 1932.

  • 1921

   Κυκλοφορούν στην αγορά οι αυτοκόλλητοι επίδεσμοι με την επωνυμία BAND-AID®, τους οποίους εφηύρε ο εργαζόμενος της Εταιρείας Earle Dickson το 1920. Πρόκειται για τις πρώτες γάζες ευρείας κυκλοφορίας για την περιποίηση μικρών πληγών και με δυνατότητα εφαρμογής από τους ίδιους τους καταναλωτές.

  • 1924

   Εγκαινιάζουμε την πρώτη μας θυγατρική εταιρεία στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • 1930-1931

   Η Εταιρεία επεκτείνεται στο Μεξικό και τη Νότια Αφρική (1930) και στη συνέχεια στην Αυστραλία (1931).

  • 1931

   Μια θυγατρική εταιρεία της Johnson & Johnson πρωτοπορεί στον τομέα των προϊόντων οικογενειακού προγραμματισμού αναπτύσσοντας το ORTHO-GYNOL®, το πρώτο συνταγογραφούμενο τζελ αντισύλληψης. Η κυκλοφορία του βασίστηκε στην ανάγκη για αξιόπιστα προϊόντα οικογενειακού προγραμματισμού

  • 1932

   Την ηγεσία της Johnson & Johnson αναλαμβάνει ο Robert Wood Johnson II, γιος του ιδρυτή της Εταιρείας με το ίδιο όνομα. Γνωστός και με το ψευδώνυμο «Στρατηγός Johnson», εξελίσσει την Εταιρεία σε μια αποκεντρωμένη, παγκόσμια Οικογένεια Εταιρειών.

  • 1937

   Η Εταιρεία επεκτείνεται στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Η Ortho Research Laboratories, Inc. εγκαθίσταται στο Linden του New Jersey αναλαμβάνοντας την παραγωγή προϊόντων γυναικείας υγιεινής.

   Ο Στρατηγός Robert Wood Johnson καταρτίζει «Το Πιστεύω μας», που παραμένει η κατευθυντήρια φιλοσοφία της Johnson & Johnson.

  • 1943

   General Robert Wood Johnson escribió Nuestro Credo, que caracteriza la filosofía de trabajo de Johnson & Johnson.

  • 1944

   Ο Dr. Philip Levine, υπεύθυνος για την ανακάλυψη του παράγοντα Rh στο ανθρώπινο αίμα, γίνεται μέλος του Ortho Research Laboratories, σηματοδοτώντας την έναρξη των παγκόσμιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στον τομέα των διαγνωστικών εργαλείων. Η Johnson & Johnson εισαγάγει τις μετοχές της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

  • 1949

   Ιδρύεται η Ethicon, Inc. που βασίζεται στην παράδοση της Εταιρείας στον τομέα χειρουργικών ραμμάτων.

  • 1954

   Κυκλοφορεί στην αγορά το JOHNSON'S® Baby Shampoo με τη μοναδική σύνθεση NO MORE TEARS®, το πρώτο ήπιο σαμπουάν χωρίς σαπούνι που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει απαλά τα βρεφικά μαλλιά, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια.

  • 1957

   Ανοίγει η πρώτη θυγατρική εταιρεία της Johnson & Johnson στην Ινδία.

  • 1959

   Η Johnson & Johnson προχωρά στην εξαγορά των εργαστηρίων της McNeil στις ΗΠΑ και της Cilag Chemie, AG στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας στην Εταιρεία μια εξαιρετικά σημαντική παρουσία στον αναπτυσσόμενο τομέα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ένα από τα προϊόντα της McNeil, το παιδικό σιρόπι TYLENOL® (ακεταμινοφαίνη), είναι το πρώτο συνταγογραφούμενο αναλγητικό φάρμακο χωρίς ασπιρίνη. Ένα χρόνο αργότερα, διατίθεται πλέον χωρίς ιατρική συνταγή και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς είναι το αναλγητικό που συστήνουν οι περισσότεροι γιατροί και παιδίατροι.

  • 1961

   Η βελγική Janssen Pharmaceutica N.V. γίνεται μέλος της Οικογένειας Εταιρειών μας. Ο ιδρυτής της, Dr. Paul Janssen, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πλέον πρωτοποριακούς και παραγωγικούς φαρμακευτικούς ερευνητές του 20ου αιώνα.

  • 1963-1973

   Υπό την ηγεσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Philip B. Hofmann, οι θυγατρικές εταιρείες μας παρουσιάζουν στην αγορά νέες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια, τον οικογενειακό προγραμματισμό και την προσωπική φροντίδα. Επίσης, το 1963 σηματοδοτεί την αλλαγή συσκευασίας του JOHNSON'S® Baby Powder, που παύει να πωλείται πλέον σε δοχεία.

  • 1976-1989

   Στη διάρκεια της θητείας του James E. Burke ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, η Εταιρεία εισέρχεται σε νέους τομείς της υγείας, όπως η φροντίδα των ματιών, το μηχανικό κλείσιμο πληγών και ο έλεγχος του διαβήτη, ενώ εγκαινιάζει τις πρώτες θυγατρικές εταιρείες της στην Κίνα και την Αίγυπτο.

  • 1987

   Ο επιχειρηματικός τομέας φροντίδας των ματιών παρουσιάζει το προϊόν ACUVUE®, τους πρώτους φακούς επαφής εβδομαδιαίας χρήσης, που οι καταναλωτές μπορούν να απορρίπτουν και να αντικαθιστούν με ένα νέο ζευγάρι. Οι φακοί αυτοί δεν απαιτούν καθαρισμό ή ειδικές διαδικασίες αποστείρωσης και αποθήκευσης. Αργότερα κυκλοφορούν οι 1-DAY ACUVUE®, οι πρώτοι ημερήσιοι φακοί επαφής μίας χρήσης.

  • 1987

   Η Johnson & Johnson συνεργάζεται στη διοργάνωση του Safe Kids Worldwide, της πρώτης εκστρατείας, εθνικής και στη συνέχεια παγκόσμιας εμβέλειας, με στόχο τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων. Έως το 2008, η εκστρατεία κατορθώνει να μειώσει στις ΗΠΑ κατά 45% το ποσοστό των θανάτων από ατυχήματα σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών.

  • 1989-2002

   Με τον Ralph S. Larsen στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, η Οικογένεια Εταιρειών μας διευρύνεται με την εξαγορά της Neutrogena Corporation, του επιχειρηματικού κλάδου κλινικής διάγνωσης της Kodak, της Cordis Corporation και της Centocor, ενώ η επέκταση της Εταιρείας συνεχίζεται στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

  • 90s

   Η Ethicon Endo-Surgery πρωτοπορεί στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, η οποία χρησιμοποιεί πολύ μικρές τομές και βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν ταχύτερα σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.

  • 1994

   Το PALMAZ-SCHATZ® είναι το πρώτο στεφανιαίο stent που φέρνει την επανάσταση στον τομέα της καρδιολογίας. Τα στεφανιαία stent διατηρούν τα αγγεία ανοικτά επιτρέποντας τη ροή του αίματος στην καρδιά. Αργότερα, η Cordis Corporation παρουσιάζει το πρώτο stent έκλουσης φαρμακευτικών ουσιών, το οποίο αποτρέπει την εκ νέου απόφραξη των αρτηριών.

  • 2002

   Ο William C. Weldon αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Johnson & Johnson και γίνεται ο μόλις έκτος κατά σειρά ηγέτης της Εταιρείας από την ίδρυσή της. Υπό την ηγεσία του, η Εταιρεία αρχίζει να δραστηριοποιείται σε νέους θεραπευτικούς τομείς, όπως το HIV/AIDS, καθώς και σε τομείς της υγείας και της ευεξίας.

  • 2002

   Η Johnson & Johnson προχωρά στην εξαγορά της Tibotec-Virco BVBA θέλοντας να ανταποκριθεί στις τεράστιες, ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών με HIV/AIDS και άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση.

  • 2006

   Η Johnson & Johnson προχωρά στην εξαγορά της Pfizer Consumer Healthcare, αποκτώντας έτσι ιστορικές εμπορικές επωνυμίες, όπως οι LISTERINE® Antiseptic (που αναπτύχθηκε το 1879), BENGAY®, BENADRYL® και πολλές ακόμη.

  • 2010

   Η Εταιρεία υποστηρίζει τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ως ιδρυτικός χορηγός, η Johnson & Johnson βοηθά στη δημιουργία της πρώτης δωρεάν υγειονομικής υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία παρέχει πληροφορίες υγείας μέσω μηνυμάτων που αποστέλλονται σε εγκύους και νέες μητέρες.

  • 2011

   Η Johnson & Johnson γιορτάζει 125 χρόνια φροντίδας και ατενίζει τα επόμενα 125 χρόνια με στόχο τη διαρκή εξέλιξη των προϊόντων και υπηρεσιών φροντίδας για ασθενείς, καταναλωτές και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

  • 2012

   Ο Alex Gorsky διορίζεται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Johnson & Johnson. Είναι ο έβδομος κατά σειρά Διευθύνων Σύμβουλος στην ιστορία μας, συνεχίζοντας μια μεγάλη κληρονομιά ηγεσίας.

  • 2013

   1. Τα κουτιά πρώτων βοηθειών της Εταιρείας μας γιορτάζουν την
       125η επέτειό τους.

   2. Ανοίγουν πρωτοποριακά κέντρα στην
       Βοστόνη, στο Menlo Park της Καλιφόρνια,
       στο Λονδίνο (ΗΒ) και στη Σαγκάη (Κίνα).

   3. Το REMICADE ® (ινφλιξιμάβη)
       γιορτάζει 15 χρόνια παρουσίας στην αγορά και
       στην προώθηση της φροντίδας ασθενών

  • Η διάρροια στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική;

   Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στο γυναικείο σώμα που ξεκινούν από την στιγμή της σύλληψης και ορισμένες από αυτές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τη στιγμή του τοκετού. Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι αλλαγές ευχάριστες, ενώ μερικές από αυτές μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά την έγκυο. (1)

   Μία από αυτές τις καταστάσεις είναι η διάρροια, που αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης. Έχει παρατηρηθεί ότι η διάρροια είναι πιο συχνή κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα με γνωστές αιτίες που αντιμετωπίζεται εύκολα, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές.(1)

    

   Αιτίες που προκαλούν διάρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

   Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να υποφέρει από διάρροιες. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι παρακάτω: (2)

   • Ορμονικές αλλαγές: Γνωρίζουμε ότι κατά την εγκυμοσύνη πραγματοποιείται μια έκρηξη ορμονών στο γυναικείο σώμα. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό το πεπτικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο διάρροια αλλά και εμετό, ναυτία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται και δυσκοιλιότητα.(2)
   • Λήψη βιταμινών: Οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν στις εγκυμονούσες να λαμβάνουν προγεννητικές βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ανάπτυξης του εμβρύου. Μερικές από αυτές τις βιταμίνες/πολυβιταμίνες ενδέχεται να μην είναι καλά ανεκτές από το έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Για το λόγο αυτό πριν λάβετε κάποιο φάρμακο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. (2)
   • Αλλαγές στην διατροφή: Πολλές είναι οι εγκυμονούσες που αποφασίζουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της κύησης η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά. Εάν ο οργανισμός δεν έχει συνηθίσει την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι πιθανό να προκληθεί διάρροια. Πρέπει απλά να δώσετε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας προκειμένου να συνηθίσει τη νέα αυτή κατάσταση.(2)
   • Προβλήματα υγείας: Είναι πιθανό η διάρροια να μην οφείλεται σε αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα μπορεί να οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, ο υπερθυροειδισμός αλλά και η κοιλιοκάκη, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως ιογενείς λοιμώξεις, ελκυστική κολίτιδα, εντερικά παράσιτα. (2)(3)

    

   Ποιες τροφές να καταναλώσετε και ποιες να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη για να ανακουφιστείτε από την διάρροια

   Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την διάρροια στην εγκυμοσύνη είναι να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε στο διατροφολόγιό σας τροφές που δεν ερεθίζουν το στομάχι και το πεπτικό σας σύστημα.(2) 

    

   Τροφές που μπορείτε να επιλέξετε(2)

   Επιλέξτε τροφές όπως:

   • Μπανάνες
   • Ρύζι
   • Ψωμί
   • Πατάτες
   • Άπαχο κρέας

    

   Μείνετε μακριά από τρόφιμα όπως: (2)

   • Όλα τα τηγανητά
   • Πικάντικες τροφές
   • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως η κρέμα γάλακτος
   • Υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (3)
   • Αποξηραμένα φρούτα(3)

    

   Συμβουλές για την αντιμετώπιση της διάρροιας κατά την εγκυμοσύνη

   Πέρα από την αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφιστείτε από την διάρροια και να κάνετε τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Αυτές είναι: (4)

   • Καταναλώστε άφθονο νερό. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε αν πάσχετε από διάρροια είναι η αφυδάτωση. Ιδιαίτερα αν είστε έγκυος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να φροντίσετε να πίνετε τακτικές ικανοποιητικές ποσότητες νερού. (3)
   • Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα. Τα μικρά γεύματα είναι ένας καλός τρόπος να λάβετε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας χωρίς να εξουθενώσετε το πεπτικό σας σύστημα.(3)

    

   Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας;

   Η διάρροια είναι αρκετά συχνή κατά την εγκυμοσύνη και δεν θα πρέπει να εμπνέει ανησυχία. Τις περισσότερες φορές θα πρέπει απλά να δώσετε λίγο χρόνο στο σώμα σας προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που βιώνει. Όμως, αν η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για πάνω από 3 ημέρες ή/και αν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την διάρροια είναι τα ακόλουθα: (4)

   • Πυρετός
   • Πόνος στην κοιλιά
   • Έντονη ζαλάδα
   • Ξηροστομία
   • Έντονη δίψα

    

   Παραπομπές

   1. Γουνιτσιώτη, Η. (2017) Διάρροια και εγκυμοσύνηVita4you Blog. Available at: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/347-diarroia-kai-egkymosyn... (Accessed: November 22, 2022).
   2. Εργαστήρια, Μ. Δ. (2022) “Τι σημαίνει η διάρροια κατά την εγκυμοσύνη;,” TestPap | Η γυναίκα σε πρώτο πλάνοΙατρική ιστοσελίδα για τη γυναίκα, την υγεία και την ομορφιά της. TestPap | Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο, 10 March. Available at: https://www.testpap.com/ti-simainei-i-diarroia-kata-tin-egkymosyni/ (Accessed: November 22, 2022).
   3. Συμβουλές για την αντιμετώπιση διάρροιας (2015) Ογκολόγος, ειδική παθολόγος, Θεσσαλονίκη, Δρ. Μπάκα Σοφία. Available at: https://oncologos.gr/antimetwpisi-diarroias/ (Accessed: November 22, 2022).
   4. Nall, R., MSN and CRNA (2019) Diarrhea during pregnancy: Is it normal, causes, and treatmentMedicalnewstoday.com. Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324941 (Accessed: November 22, 2022).
  • Διάρροια και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

   Η διάρροια είναι μία ενοχλητική κατάσταση αλλά και ένα συχνό σύμπτωμα πολλών ιώσεων που κυκλοφορούν κυρίως τον χειμώνα. Ως διάρροια ορίζουμε τις συχνές κενώσεις του εντέρου, όπου τα κόπρανα έχουν πιο υδαρή μορφή σε σχέση με το κανονικό. Όμως, υπάρχουν και πολλές χρόνιες παθήσεις που ευθύνονται για την διάρροια. (4)

   Ιδιαίτερα όσοι παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα διάρροιας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την διατροφή που ακολουθούν προκειμένου να μην επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την εντερική τους λειτουργία. Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή σας, κατά την περίοδο της διάρροιας. (4)

    

   Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώσετε όταν πάσχετε από διάρροια

   Τόσο κατά την διάρκεια της διάρροιας όσο και τις μέρες που έπονται της διάρροιας, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ήπια διατροφή προκειμένου να αναρρώσετε σταδιακά. (3)

   1. Καταναλώστε ελαφριά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε μικρές μερίδες και αρκετά συχνά. Έτσι δεν θα «υπερφορτώσετε» το έντερό σας. (5)
   2. Προτιμήστε το άπαχο κρέας. Σίγουρα οι μπριζόλες, τα τηγανιτά και τα λιπαρά κρέατα είναι δελεαστικά, όμως καλύτερα να τα αποφεύγετε καθώς προκαλούν υπερδιέγερση στο έντερο και τη χολή. (5)
   3. Επιλέξτε ζυμαρικά και ψωμί χωρίς πολλές φυτικές ίνες, δηλαδή λευκού χρώματος. (5)
   4. Τα φρούτα είναι μία καλή και ασφαλής επιλογή καθώς είναι αρκετά εύπεπτα. Προτιμήστε τα μήλα, τις μπανάνες και τα αχλάδια καθώς δεν είναι όξινα. (5)
   5. Καταναλώστε άφθονο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά την διάρκεια της διάρροιας είναι η αφυδάτωση, καθώς μπορεί να εξασθενίσει τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνεται επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά που δεν περιέχουν καφεΐνη. (5)
   6. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά χωρίς πολλές φυτικές ίνες όπως το κολοκύθι και το καρότο. (5)
   7. Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα πατάτα σε διάφορες μορφές (π.χ βραστή ή σε μορφή πουρέ. (1)
   8. Αν αντιμετωπίζετε μεγάλο αριθμό κενώσεων και προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση, καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού καθώς αυτό θα τονώσει τους ηλεκτρολύτες σας. (1)

    

   Ποιες τροφές είναι καλύτερο να αποφύγετε κατά την διάρροια

   Όπως είδαμε η διάρροια διατροφή σας πρέπει να είναι προσεγμένη προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγετε μια σειρά από τρόφιμα που είναι «βαριά» για τον οργανισμό. Τα τρόφιμα αυτά είναι: (5)

   • Αλκοολούχα ποτά (3)
   • Συσκευασμένα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (π.χ. πατατάκια)
   • Ροφήματα με καφεΐνη π.χ. τσάι, καφές (1)
   • Λιπαρά κρέατα και τρόφιμα όπως το μπέικον και η κρέμα γάλακτος (1)
   • Γλυκαντικές ουσίες όπως η σερβιτόλη που περιλαμβάνονται συνήθως στις τσίχλες, τα αναψυκτικά και τα γλυκά) (1)
   • Τρόφιμα που προκαλούν πολλά αέρια ή πρήξιμο στο στομάχι (όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι) (1)

    

   Πώς να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις της διάρροιας φυσικά

   Στους περισσότερους ανθρώπους έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους να αντιμετωπίσουν την διάρροια σε ακατάλληλες στιγμές. Συνήθως, οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από έντονο αίσθημα πόνου στην κοιλιά και το αίσθημα του κατεπείγοντος. (6)

   Υπάρχουν μερικές «φυσικές» λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να απαλλαχτείτε από τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

   1. Καταναλώστε ρυζόνερο.

   Ένα αρκετά γνωστό γιατροσόφι είναι το ρύζι που έχει βράσει σε νερό ή αλλιώς ο λαπάς. Το χυλώδες αυτό μείγμα ανακουφίζει τις φλεγμονές του εντέρου και μειώνει άμεσα τα επεισόδια διάρροιας. (6)

   1. Λοπεραμίδη

   Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της διάρροιας και μειώνει τον αριθμό των κενώσεων. Όμως, η ουσία αυτή δεν αποτελεί θεραπεία για την ίωση ή κάποια άλλη πάθηση που ίσως κρύβεται πίσω από την διάρροια. Αντίθετα έχει ως στόχο να θεραπεύσει το σύμπτωμα αυτό. (6)

    

   Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αντιμετώπιση της διάρροιας

   Αν διαπιστώσετε ότι η διάρροια πάνω από 2 ημέρες, αν έχετε σημάδια αφυδάτωσης ή αν δείτε αίμα στα κόπρανα, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.(7)

   Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τον αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση και αν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακο. (7)

    

   Παραπομπές:

   1. Διατροφή όταν έχετε διάρροια / γαστρεντερίτιδα (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/diatrofi-otan-echete-diarroia-gastrenteritida/ (Accessed: November 22, 2022).
   2. Gr, O. (2020) Οι 10 τροφές που κόβουν μαχαίρι τη διάρροια (εικόνες)Onmed.gr. Available at: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/314076/oi-5-trofes-pou-kovoun-maxair... (Accessed: November 22, 2022).
   3. Κοζίνα, Κ. (2022) Διατροφή για διάρροια, τι μπορώ να φάω;Vita4you Blog. Available at: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/diatrofi-gia-diarroia-ti-m... (Accessed: November 22, 2022).
   4. wordpress_ (2021) Τι τρώμε σε περίπτωση διάρροιαςΥγεία του εντέρου. IPSEN. Available at: https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/diarroia/%CF%84%CE%B9-%CF%84%... (Accessed: November 22, 2022).
   5. Διάρροια και διατροφή: τι πρέπει να φάω και τι όχι; (2022) Διαιτoλογία. Available at: https://www.diaitologia.gr/diarroia-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
   6. Gr, O. (2018) Διάρροια: 7 σωτήριες λύσεις για άμεση αντιμετώπισηOnmed.gr. Available at: https://www.onmed.gr/ygeia/story/363845/diarroia-7-sotiries-lyseis-gia-a... (Accessed: November 22, 2022).
   7. Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/gastrenteritida-symptomata-antimetopisi-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
  • Γαστρεντερίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

   Η γαστρεντερίτιδα είναι ένα πολύ συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο που προκαλεί πολλά προβλήματα κατά την καθημερινότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί λίγες μόνο ημέρες και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Διαβάστε παρακάτω περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

    

   Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;

   Η γαστρεντερίτιδα ή αλλιώς ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μία αρκετή συχνή πάθηση, της οποίας τα βασικά συμπτώματα είναι η διάρροια και ο εμετός. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια φλεγμονή που δημιουργείται στο στομάχι και το έντερο και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους κοινούς ιούς όπως οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. (1,2)

   Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς είναι οι κράμπες στην κοιλιά, η εξάντληση, ο πονοκέφαλος, η ναυτία αλλά και οι πόνοι σε διάφορους μυς. (2)

   Η ίωσης της γαστρεντερίτιδας είναι πιο συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες και συνήθως κάνει τον κύκλο της και περνάει μόνη της, χωρίς να χρειάζεται κάποια θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Όμως, αν τα συμπτώματα δεν είναι ήπια, συστήνεται η επίσκεψη σε έναν γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση. (2)

    

   Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

   Τα βασικά συμπτώματα της διάρροιας είναι η διάρροια και ο εμετός. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και δευτερεύοντα συμπτώματα που όμως σχετίζονται με την διάρροια όπως είναι η ναυτία και ο έντονος πόνος στο στομάχι. (1)

   Αυτό που πρέπει να προσέξετε κατά την περίοδο που πάσχετε από γαστρεντερίτιδα είναι η απώλεια υγρών. Με τις συχνές κενώσεις το σώμα χάνει τα απαραίτητα υγρά του πολύ γρήγορα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι: ξηροδερμία, έντονη δίψα για νερό, ζάλη και ξηρότητα στο στόμα. Οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αφυδάτωση. (3)

    

   Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα

   Στις περισσότερες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, η πάθηση αυτή οφείλεται σε έναν ιό. Στα βρέφη και στα παιδιά μικρής ηλικίας προκαλείται συνήθως από τον ροταϊό, ενώ στους ενήλικες οφείλεται κυρίως στον νοροϊό. Άλλες αιτίες γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι οι παρακάτω ιοί: (3,4)

   • Σταφυλόκοκος
   • Σαλμονέλλες
   • Bacillus cereus

   Συνήθως δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εξέταση για την διάγνωση της γαστρεντερίτιδας, ενώ οι γιατροί χορηγούν κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της, ανάλογα πάντα με την κλινική εικόνα των ασθενών. (4)

    

   Τρόποι πρόληψης της γαστρεντερίτιδας

   Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Καθώς η γαστρεντερίτιδα είναι μία αρκετά ενοχλητική πάθηση που μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την καθημερινότητά μας, φροντίζουμε για τα παρακάτω:

   1. Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε ωμά. Επίσης, καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες κοπής αλλά και τα μέρη τα οποία μαγειρεύουμε προκειμένου να απομακρύνουμε όλα τα υπολείμματα. (5)
   2. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε γάλα που δεν είναι παστεριωθεί αλλά και τα υποπροϊόντα αυτού. Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για το μαγείρεμα και την κατανάλωση αυγού. (5)
   3. Φροντίζουμε για την ατομική μας υγιεινή. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και καθαρό νερό πριν βάλουμε κάτι στο στόμα μας και απαραιτήτως μετά την τουαλέτα. (3)
   4. Αν έχετε υποψίες ότι ένα τρόφιμο και ιδιαίτερα κρέας δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή δεν έχει συντηρηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το καταναλώσετε. (3)
   5. Σε περίπτωση που νοσείτε, καλό θα ήταν να μείνετε στο σπίτι σας, μακριά από άλλους προκειμένου να αποφύγετε να μεταδώσετε τον ιό. (3)

    

   Πώς η λοπεραμίδη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την διάρροια

   Η διάρροια είναι αρκετά ενοχλητική και απρόβλεπτη και δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ενώ τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να επισκεφτούμε κάποιον γιατρό για την αντιμετώπισή της, η διάρροια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν φτάσει σε σημείο να προκαλέσει αφυδάτωση στον ασθενή. (6)

   Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία για την αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η λοπεραμίδη, καθώς είναι η ουσία που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας. (6) Δρα άμεσα και ανακουφίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα της διάρροιας, ενώ παράλληλα μειώνει τη συχνότητά της. (6)

    

   Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

   Όπως ήδη αναφέραμε η διάρροια χρειάζεται λίγες μόνο ημέρες για να κάνει τον κύκλο της και συνήθως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε κάποια επίσκεψη σε γιατρό. (1)

   Όμως, ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα όπως οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καλό θα ήταν να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ακόμη, σε περίπτωση που δείτε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από δύο ημέρες, ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα ή φάρμακο για την αποφυγή της διάρροιας. Τέλος, θα πρέπει να δώσετε βαρύτητα σε άλλα συμπτώματα που ίσως διαπιστώσετε όπως ο έντονος πόνος στην κοιλιά που δεν υποχωρεί και το αίμα στον εμετό ή την διάρροια. (3)

    

   Παραπομπές:

   1. Βλάσση, Ι. (2019) ΓαστρεντερίτιδαDoctoranytime.gr. Available at: https://www.doctoranytime.gr/p/gastrenteritida (Accessed: December 15, 2022).
   2. Ιογενής Γαστρεντερίτιδα - Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (2019) Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Available at: https://eody.gov.gr/disease/iogenis-gastrenteritida/ (Accessed: December 15, 2022).
   3. Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/gastrenteritida-symptomata-antimetopisi-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
   4. Ιωάννης, Ζ. (2016) Οξεία Γαστρεντερίτιδα: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται;Euroclinic. Όμιλος Ευρωκλινικής. Available at: https://www.euroclinic.gr/article/okseia-gastrederitida/ (Accessed: December 15, 2022).
   5. Οξεία Γαστρεντερίτιδα: Τι την προκαλεί & πώς αντιμετωπίζεται; (2015) hygeia.gr. HYGEIA. Available at: https://www.hygeia.gr/okseia-gastrenteritida-ti-tin-prokalei-and-pos-ant... (Accessed: December 15, 2022).
   6. Gr, I. (2016) Λοπεραμίδη: Θεραπεία πρώτης επιλογής για τη διάρροιαiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/36341/loperamidi-therapei... (Accessed: December 15, 2022).
  • Αγχος και Διάρροια

   Γνωρίζουμε ότι το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και να αποτελεί κοινή αιτία για την εμφάνιση διάρροιας.

   Όλοι άνθρωποι θα βιώσουν άγχος σε κάποια στιγμή της ζωής τους, είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό. Άλλωστε το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που όμως ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως απειλή. (1)

   Το άγχος, σε μικρό βαθμό, μπορεί να είναι ευεργετικό για τον άνθρωπο καθώς αποτελεί κινητήριο δύναμη και του δίνει ώθηση να επιτύχει μεγαλύτερες επιδόσεις. Όμως, σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα και να προκαλέσει προβλήματα. (1)

   Πώς μπορεί η διάθεσή σας να προκαλέσει επεισόδια διάρροιας;

   Όταν αισθάνεστε νευρικότητα, ανησυχία ή άγχος, ο οργανισμός σας παράγει αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες, οι οποίες επιταχύνουν τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Αυτές οι ουσίες προκαλούν την υπερβολική λειτουργία ορισμένων μυών. Όταν η λειτουργία των μυών των εντέρων επιταχύνεται, αυξάνεται ο φυσιολογικός ρυθμός της διαδικασίας της πέψης.

   Η επιτάχυνση της διαδικασίας πέψης σημαίνει ότι τα έντερα απορροφούν λιγότερα υγρά, με αποτέλεσμα οι κενώσεις να είναι πιο συχνές και υδαρείς, αυτό που αποκαλούμε, δηλαδή, διάρροια. Ακόμα και μια μικρή μείωση των υγρών που απορροφώνται από τον οργανισμό σας μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει μια διαρροϊκή κένωση.

   Συχνές αιτίες της καθημερινότητας που προκαλούν άγχος

   Πέρα από την διάρροια, το άγχος μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, ο πόνος στους μύες, διαταραχές στον ύπνο αλλά και δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις.(2)

   Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι το άγχος και διάρροια πάνε μαζί στη ζωή τους και γνωρίζουν πως σε περιόδους που βιώνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, έχουν εξάρσεις διάρροιας. (2)

   Πώς να αντιμετωπίσετε την διάρροια που προκαλείται από το άγχος

   Όταν η διάρροια οφείλεται καθαρά στον παράγοντα άγχος, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε αυτό που σας αγχώνει προκειμένου να απαλλαγείτε και από την διάρροια. Μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους είναι: (3)

   1. Βάλτε τη γιόγκα στη ζωή σας

   Η ήπιας μορφής άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χωνέψετε πιο γρήγορα. Την ίδια επίδραση μπορεί να έχει και η γιόγκα, η οποία θα σας βοηθήσει να τηρήσετε μια σωστή στάση για το σώμα σας, να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της διάρροιας ενώ ταυτόχρονα αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας.(3)

   2. Εξασκήστε τις τεχνικές του διαλογισμού

   Έτσι, θα ανακουφίσετε το πεπτικό σας σύστημα και κατά συνέπεια θα μειωθεί η έξαρση της διάρροιας. (3)

   3. Κόψτε τις βλαβερές συνήθειες

   το τσιγάρο ευθύνεται σε πολλές περιπτώσεις για την εμφάνιση έλκους στο πεπτικό σύστημα. Προσπαθήστε λοιπόν να μειώσετε ή και να κόψετε το κάπνισμα προκειμένου να βελτιώσετε την πεπτική σας υγεία. (3)

   4. Αν τα συμπτώματα της διάρροιας επιμείνουν για πάνω από λίγες ημέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας συμβουλέψει προκειμένου να σας χορηγηθεί λοπεραμίδη, η οποία δρα σε μία ώρα ή να λάβετε κάποια άλλη εξειδικευμένη αγωγή.

    

   Παραπομπές:

   1. Δασκαλακη, Γ. Ε., Κωσταρα, Γ. Σ. and Ηλιαδη, Γ. Ι. (no date) Προκαλεί το άγχος γαστρεντερικές διαταραχές; Τα συμπτώματα και τι να κάνειςShape.gr. Available at: https://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/prokalei-to-agchos-diarroia-ta-s...
   2. Άγχος: Αίτια, συμπτώματα & θεραπεία (2013) Doctoranytime Blog. Available at: https://blog.doctoranytime.gr/glossary/agxos/
   3. Σπανού, Κ. (2018) Επηρεάζει το άγχος το έντερό σας; 6 τρόποι να απαλλαγείτεiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/48454/epireazei-to-a... (Accessed: August 29, 2022).
  • Διάρροια ταξιδιωτών: τι είναι, αιτίες και θεραπεία

   Η διάρροια είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες όταν βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, επηρεάζοντας φυσικά τις διακοπές τους.

   Τι είναι η διάρροια των ταξιδιωτών;

   Εάν εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα ενώ βρίσκεστε σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ίσως πάσχετε από αυτό που είναι γνωστό ως διάρροια των ταξιδιωτών και η οποία συχνά οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ταξιδιωτών, περίπου 30%-70%, που ταξιδεύουν από αναπτυγμένες χώρες προς αναπτυσσόμενες χώρες θα έρθουν αντιμέτωποι με την διάρροια του ταξιδιώτη. (1) Μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών που δεν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε ή την έκθεση του οργανισμού σας σε νέους τύπους βακτηριδίων.

   Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το είδος διάρροιας κάνει την εμφάνισή της κατά την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και εξασθενεί σταδιακά, καθώς ο οργανισμός συνηθίζει στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος. (1)

    

   Πώς να αποφύγετε την διάρροια των ταξιδιωτών

   Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν είτε να προλάβουν την πάθηση αυτή είτε να μειώσουν την έντασή της, οι οποίοι είναι οι εξής: (2)

   1. Καλό πλύσιμο των χεριών. Η σωστή και σχολαστική υγιεινή των χεριών είναι ο νούμερο ένα κανόνας πρόληψης για την αποφυγή της διάρροιας του ταξιδιώτη. Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την κατανάλωση φαγητών αλλά και μετά την χρήση τουαλέτας. Αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι, χρησιμοποιήστε κάποιο αντισηπτικό διάλυμα. (2)
   2. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό και συσκευασμένα τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το νερό από δημόσιες πηγές και να ζητάτε πάντα να ανοίγουν το μπουκάλι του νερού μπροστά σας. Αντίστοιχα για τα τρόφιμα, αποφύγετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν μαγειρευτεί καθώς και αυτά που έχουν απλά πλυθεί σε νερό. (2)
   3. Αποφύγετε τα κρέατα και τα θαλασσινά, εκτός και αν γνωρίζετε ότι είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.(2)

    

   Τρόποι αντιμετώπισης της διάρροιας των ταξιδιωτών

   Όμως, όσο σχολαστικοί και αν είστε, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε την διάρροια του ταξιδιώτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε, καθώς όπως αναφέραμε η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει λίγες μόνο ημέρες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές: (2)

    

   Ενυδατωθείτε καλά για όσο διάστημα διαρκεί η διάρροια

   Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας κατά την διάρκεια της διάρροιας. Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού αλλά και άλλων συσκευασμένων ροφημάτων που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη. Ενδεικτικά, τέτοια ροφήματα είναι το εμφιαλωμένο νερό, τα αναψυκτικά, το ζαχαρούχο νερό κ.ά. (2)

    

   Προσθέστε τροφές χαμηλές σε περιεκτικότητα ινών στην διατροφή σας

   Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως είναι οι τροφές που καταναλώνετε. Προτιμήστε να κάνετε συχνά αλλά μικρά γεύματα προκειμένου να μην δυσκολέψετε τον οργανισμό σας με την διαδικασία της πέψης. Προτιμήστε τροφές που δεν έχουν πολλές φυτικές ίνες. Ορισμένα τρόφιμα που είναι κατάλληλα είναι τα εξής: (2)

   • Πατάτες, καλά ψημένες ή βρασμένες
   • Ρύζι
   • Λευκό ψωμί
   • Μακαρόνια
   • Φρυγανιές

    

   Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

   Παρόλο που η διάρροια του ταξιδιώτη δεν είναι μία νόσος που θα πρέπει να προκαλεί αναστάτωση καθώς διαρκεί για λίγες μόνο ημέρες, αν διαπιστώσετε ότι έχετε κάποιο άλλο σύμπτωμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. (3)

   Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα κρίνει αν η διάρροια όντως οφείλεται στο ταξίδι σας ή αν πρόκειται για ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας. Τότε, θα σας συμβουλέψει για το πώς να την αντιμετωπίσετε καθώς και αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο φάρμακο ή να κάνετε κάποια εξέταση. (3)

    

   Παραπομπές:

   1. Gov.gr. Available at: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/diarroia_taksidioton.pdf
   2.  (2018) Διάρροια των ταξιδιωτώνΥγεία του εντέρου. IPSEN. Available at: https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/diarroia/diarroia-twn-taxidiw...
   3. Εταιρεία, Ε. Γ. (2010) Διάρροια των ταξιδιωτώνiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/12296/diarroia-twn-taxidi... (Accessed: August 29, 2022).
  • Δυσανεξία & Τροφική Αλλεργία

   Οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πραγματικά αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές, ωστόσο πολλοί συγχέουν την αλλεργία με τη δυσανεξία, που είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις καταστάσεις.

   Πληροφορίες για τις διατροφικές αλλεργίες και τη δυσανεξία.

   Διατροφικές αλλεργίες. Στην περίπτωση της διατροφικής αλλεργίας, ο οργανισμός αντιμετωπίζει ορισμένες τροφές ως απειλή και το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να τις απωθήσει. Οι αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν φτερνίσματα, εξανθήματα και οιδήματα, που συνήθως προκύπτουν εντός μερικών λεπτών από την επαφή με το αλλεργιογόνο τρόφιμο.

   Τροφικές δυσανεξίες. Η τροφική δυσανεξία δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συνήθως προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Συνήθως εκδηλώνεται μερικές ώρες ή ακόμα και ημέρες μετά από τη λήψη της συγκεκριμένης τροφής.

   Τροφική δηλητηρίαση. Σε περίπτωση που καταναλώσετε μολυσμένες τροφές ή νερό, ενδέχεται να εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα, που έχει ως κύριο σύμπτωμα τη διάρροια.

   Πώς μπορεί η διατροφή σας να επηρεάσει το σύστημά σας

   Παρόλο που η διάρροια είναι ένα συχνό φαινόμενο, τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητική ...καθώς είναι παροδική και τις περισσότερες φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικές αλλαγές στη διατροφή, ανεξάρτητα από τις διάρροια αίτιες που την προκαλούν. (1)

   Έτσι, αν πάσχετε από διάρροια μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές για να ανακουφιστείτε: (1)

   1. Αποφύγετε τα τρόφιμα που δυσκολεύουν την λειτουργία του εντέρου σας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα τρόφιμα με αυξημένα λιπαρά και τα τηγανιτά. Ακόμη, καλό θα ήταν για ένα διάστημα να αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα. (1)
   2. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Η διάρροια μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε αφυδάτωση, συνεπώς θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών προκειμένου να την αποφύγετε. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών ημερησίως αποφεύγοντας τον καφέ, το τσάι, τα ανθρακούχα ροφήματα και το αλκοόλ. (1)
   3. Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για όσο διάστημα κάνει την εμφάνισή της η διάρροια, προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε φυτικές ίνες όπως ζυμαρικά, μπανάνες, μήλα, λευκό ψωμί, πατάτες, ρύζι και άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο.(1)
   4. Καταναλώστε γιαούρτι. Σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποιο αντιβιοτικό για την θεραπεία κάποιας άλλης πάθησης, καλό θα ήταν να προσθέσετε το γιαούρτι στην διατροφή σας. Μπορείτε να το καταναλώσετε είτε σκέτο είτε ενισχυμένο με προβιοτικά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. (1)

   Πώς να αντιμετωπίσετε την διάρροια με την λήψη λοπεραμίδης

   Αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα της διάρροιας επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό που σας παρακολουθεί προκειμένου να σας συμβουλέψει για το πώς να την καταπολεμήσετε. Εάν συντρέχει κίνδυνος, ο γιατρός σας ίσως σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε κάποιες εξετάσεις προτού σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο. (2)

   Η ουσία αυτή δρα με δύο τρόπους. Αρχικά, ανακουφίζει γρήγορα από τα συμπτώματα και μειώνει τον αριθμό αλλά και την ένταση του φαινομένου. (1)

   Σε κάθε περίπτωση η παροδική διάρροια που δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ενώ τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται μέσα σε λίγες ημέρες. Αν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από κάποιο άλλο σύμπτωμα, μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση και οδηγίες αντιμετώπισης. (1)

    

   Παραπομπές:

   1. Endounit.gr. Available at: https://www.endounit.gr/pathiseis/diarroia/
   2. Gr, I. (2016) Λοπεραμίδη: Θεραπεία πρώτης επιλογής για τη διάρροιαiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/36341/loperamidi-therapei... (Accessed: August 29, 2022).