Skip to main content
Αναζήτηση

Ποιες είναι οι αιτίες της διάρροιας

Η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, ενώ κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή το άγχος της καθημερινότητας ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιον ιό ή την έμμηνο ρύση.

Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια διαρκεί για λίγες μόνο ημέρες και δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Όμως, αν η διάρροια επιμείνει και αν παράλληλα έχετε κάποια άλλα συμπτώματα, ίσως να είναι ένα σύμπτωμα ότι πάσχετε από κάποια άλλα πάθηση. Ενδεικτικά, η διάρροια μπορεί να είναι σύμπτωμα των παρακάτω: (1)

 • Δυσανεξία σε τρόφιμα. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αφομοίωση ορισμένων συστατικών των τροφών, γεγονός που συχνά προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι και συνοδεύεται από διάρροια. Ένα τέτοιο παράδειγμα δυσανεξίας είναι στην λάκτοζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με βάση το γάλα. (1)
 • Παθήσεις του εντέρου. Όσοι πάσχουν από εντερικές ασθένειες όπως είναι η κοιλιοκάκη και η νόσος Crohn, συχνά υποφέρουν από χρόνια διάρροια, όταν η νόσος τους βρίσκεται σε έξαρση. (1)
 • Προσβολή από παράσιτα. Όταν τα παράσιτα εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω του νερού ή των τροφίμων μεταβαίνουν και εδραιώνονται στο πεπτικό σύστημα όπου και προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις όπως η διάρροια. (1)
 • Μολύνσεις που οφείλονται σε ιούς. Οι κοινές ιώσεις που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πολλοί άνθρωποι μπορούν συχνά να προκαλέσουν διάρροια. Οι πιο συχνοί ιοί είναι ο ροταϊός, ο ιός που προκαλεί τον απλό έρπητα και ο κυτταρομεγαλοϊός. (1)

Τι είδους διατροφή μπορεί να βοηθήσει στις διάρροια αιτίες

Για όλο το διάστημα που διαρκεί η διάρροια καλό θα ήταν με επιλέξετε τροφές που έχουν μαγειρευτεί απλά και δεν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. (2)

Ενδεικτικά μπορείτε να προτιμήσετε:

 • Φρυγανιές, λευκό ψωμί, κράκερς  (όχι ολικής άλεσης) (2)
 • Φρούτα όπως μήλο και μπανάνα (2)
 • Πατάτες (κατά προτίμηση βραστές) (2)
 • Άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο (ιδιαίτερα το στήθος) (2)
 • Ελληνικό γιαούρτι (2)

Αντίθετα, συστήνετε να μείνετε μακριά από «βαριές» τροφές όπως:

 • Λιπαρά φαγητά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, βούτυρο, κρεμμύδια και καρυκεύματα (2)
 • Τρόφιμα που προκαλούν έντονη παραγωγή αερίων (λάχανο, φασόλια, κουνουπίδι) (2)

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, θα πρέπει να καταναλώνετε τακτικά πολλά νερό και κυρίως νερό. Κατά την περίοδο της διάρροιας, αποφύγετε τον καφέ, το τσάι και άλλα ροφήματα που ενδεχομένως περιέχουν καφεΐνη καθώς ενδέχεται να επιδεινωθούν τα συμπτώματά σας. (3)

Τρόποι πρόληψης της διάρροιας

Η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες του ταξιδιώτη. Για την δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να την αποφύγετε. (4)

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση οποιοδήποτε φαγητού. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με καθαρό νερό και σαπούνι μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. (4)

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνεται προσεκτική επιλογή των τροφίμων που καταναλώνονται ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Προτιμήστε τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της βρύσης και πάντα να επιλέγετε εμφιαλωμένο νερό. (4)

Πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για την διάρροια

Αν τα συμπτώματα της διάρροιας επιμείνουν για πάνω από λίγες ημέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας συμβουλέψει. Ακόμη, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν έχετε και άλλα συμπτώματα όπως έντονος πόνος στην κοιλιά, αν η διάρροιά σας έχει αίμα ή αν είστε άνω των 70 ετών. (3)

Αντενδείκνυται σε οξεία ελκώδη, βακτηριακή και ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. Παρακολούθηση της ηπατικής δυσλειτουργίας. Μέγιστη διάρκεια χρήσης 2 ημέρες. Μέγιστη ημερήσια δόση 4 δισκία.

Παραπομπές:

 1. Διάρροιααιτίες και συμπτώματα (2016) Proctoclinic.gr. Available at: http://proctoclinic.gr/sumptomata-aitia-diarroias/
 2. Διατροφή όταν έχετε διάρροια / γαστρεντερίτιδα (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/diatrofi-otan-echete-diarroia-gastrenteritida/
 3. ΔιάρροιαΑίτιαδιατροφή και αντιμετώπιση (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/diarroia-aitia-diatrofi-kai-antimetopisi/
 4. Gov.gr. Available at: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/diarroia_taksidioton.pdf

Imodium® Instant 2 mg

Το Imodium® Instant 2 mg διαλύεται αμέσως στη γλώσσα χωρίς νερό, επομένως είναι ιδανικό για ανακούφιση όπου κι αν βρίσκεστε.

Αντιμετώπιση της διάρροιας

Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε ή να κινδυνεύετε από αφυδάτωση, από τη στιγμή που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη διάρροια και να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το Imodium® περιέχει λοπεραμίδη, που δρα σε συνεργασία με τον οργανισμό σας συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού λειτουργίας του.