Skip to main content
Αναζήτηση

Ποιες είναι οι αιτίες της διάρροιας

Η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, ενώ κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή το άγχος της καθημερινότητας ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιον ιό ή την έμμηνο ρύση.

QA Text: 
QA Question: 

Διατροφικές συνήθειες και τροφές

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά οι τροφές που καταναλώνετε και ο τρόπος με τον οποίο τις καταναλώνετε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Η κατανάλωση τροφών στις οποίες έχετε ευαισθησία, τα υπερβολικά πλούσια γεύματα αλλά και η γρήγορη κατάποση μπορεί να είναι καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση της διάρροιας.

Πηγή: Diarrhea - Kenneth D. Fine

Ακολουθούν ορισμένες συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης διάρροιας που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφών:
• Υπερβολικά γρήγορη κατάποση. Το στομάχι σας χρειάζεται 20 λεπτά για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι είναι πλήρες. Επομένως, όταν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, συνήθως καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεστε, με αποτέλεσμα να δυσκολεύετε την πέψη των τροφών.
• Κατάποση χωρίς μάσημα. Όταν καταπίνετε τροφές χωρίς να τις μασάτε, καταπίνετε και αέρα, που μπορεί να συσσωρευτεί στο στομάχι προκαλώντας δυσπεψία.
• Κατανάλωση πλούσιων και λιπαρών γευμάτων. Αυτές οι τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, καταπονώντας το πεπτικό σύστημα.
• Κατανάλωση τροφών αργά το βράδυ. Το πεπτικό σας σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο τέλος της ημέρας.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει διάρροια σε ένα άτομο ίσως να μην δημιουργεί προβλήματα σε κάποιο άλλο άτομο ή ακόμα και να λειτουργεί καταπραϋντικά. Ανεξάρτητα από αυτό, ακολουθούν ορισμένες τροφές που συνήθως προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια:
• Αλκοόλ
• Πικάντικες τροφές

• Τηγανητές και λιπαρές τροφές

• Υπερβολική ποσότητα φρούτων ή λαχανικών

• Γαλακτοκομικά προϊόντα

• Καφές και τσάι

• Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Πρέπει να θυμάστε ότι τα συμπτώματά σας μπορεί να μην προκαλούνται από το φαγητό που μόλις έχετε καταναλώσει, αλλά από κάτι που έχετε φάει την προηγούμενη μέρα. Ή μπορεί να μην οφείλονται στις ίδιες τις τροφές αλλά στη γρήγορη κατάποση ή στην κατανάλωσή τους αργά το βράδυ.

Πηγή: Reddy N Alcohol-Related Diarrhea

Πηγή: Jensen-Jarolim E et al Hot Spices Influence Permeability of Human Intestinal Epithelial Monolayers American Society for Nutritional Sciences 1998

Πηγή: Diarrhea - Kenneth D. Fine

Πηγή: Diarrhea - Kenneth D. Fine

Πηγή: http://www.naturalnews.com/023469_sorbitol_diarrhea_patients.html

Πηγή: J Clin Psychiatry. 1981 May;42(5):185-8.

Somatic manifestations of caffeinism. Victor BS, Lubetsky M, Greden JF. Abstract

 

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες

Οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πραγματικά αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές, ωστόσο πολλοί συγχέουν την αλλεργία με τη δυσανεξία, που είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Πηγή: The epidemiology of food allergy in Europe: a systematic review and meta-analysis B. I. Nwaru

Διατροφικές αλλεργίες. Στην περίπτωση της διατροφικής αλλεργίας, ο οργανισμός αντιμετωπίζει ορισμένες τροφές ως απειλή και το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να τις απωθήσει. Οι αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν φτερνίσματα, εξανθήματα και οιδήματα, που συνήθως προκύπτουν εντός μερικών λεπτών από την επαφή με το αλλεργιογόνο τρόφιμο.

Πηγή: Wang J Food Allergy

Τροφικές δυσανεξίες. Η τροφική δυσανεξία δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συνήθως προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Συνήθως εκδηλώνεται μερικές ώρες ή ακόμα και ημέρες μετά από τη λήψη της συγκεκριμένης τροφής.

Πηγή: NHS Choices Food allergy or Intolerance (http://www.nhs.uk/Livewell/Allergies/Pages/Foodallergy.aspx)

Τροφική δηλητηρίαση. Σε περίπτωση που καταναλώσετε μολυσμένες τροφές ή νερό, ενδέχεται να εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα, που έχει ως κύριο σύμπτωμα τη διάρροια.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Άγχος

Γνωρίζουμε ότι το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και να αποτελεί κοινή αιτία για την εμφάνιση διάρροιας.

  • Όταν αισθάνεστε νευρικότητα, ανησυχία ή άγχος, ο οργανισμός σας παράγει αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες, οι οποίες επιταχύνουν τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Αυτές οι ουσίες προκαλούν την υπερβολική λειτουργία ορισμένων μυών. Όταν η λειτουργία των μυών των εντέρων επιταχύνεται, αυξάνεται ο φυσιολογικός ρυθμός της διαδικασίας της πέψης.

  • Η επιτάχυνση της διαδικασίας πέψης σημαίνει ότι τα έντερα απορροφούν λιγότερα υγρά, με αποτέλεσμα οι κενώσεις να είναι πιο συχνές και υδαρείς, αυτό που αποκαλούμε, δηλαδή, διάρροια. Ακόμα και μια μικρή μείωση των υγρών που απορροφώνται από τον οργανισμό σας μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει μια διαρροϊκή κένωση.

Πηγή: https://www.imodium.co.uk/causes-diarrhoea-stress-anxiety

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Ταξίδια

Η διάρροια είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες όταν βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, επηρεάζοντας φυσικά τις διακοπές τους.

https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travelers-diarrhea

Εάν εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα ενώ βρίσκεστε σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ίσως πάσχετε από αυτό που είναι γνωστό ως διάρροια των ταξιδιωτών και η οποία συχνά οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών που δεν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε ή την έκθεση του οργανισμού σας σε νέους τύπους βακτηριδίων.

Επιστροφή επάνω
Αντενδείκνυται σε οξεία ελκώδη, βακτηριακή και ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. Παρακολούθηση της ηπατικής δυσλειτουργίας. Μέγιστη διάρκεια χρήσης 2 ημέρες. Μέγιστη ημερήσια δόση 4 δισκία.

Imodium® Instant 2 mg

Το Imodium® Instant 2 mg διαλύεται αμέσως στη γλώσσα χωρίς νερό, επομένως είναι ιδανικό για ανακούφιση όπου κι αν βρίσκεστε.

Αντιμετώπιση της διάρροιας

Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε ή να κινδυνεύετε από αφυδάτωση, από τη στιγμή που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη διάρροια και να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το Imodium® περιέχει λοπεραμίδη, που δρα σε συνεργασία με τον οργανισμό σας συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού λειτουργίας του.