Skip to main content
Αναζήτηση

Γαστρεντερίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η γαστρεντερίτιδα είναι ένα πολύ συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο που προκαλεί πολλά προβλήματα κατά την καθημερινότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί λίγες μόνο ημέρες και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Διαβάστε παρακάτω περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

 

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα ή αλλιώς ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μία αρκετή συχνή πάθηση, της οποίας τα βασικά συμπτώματα είναι η διάρροια και ο εμετός. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια φλεγμονή που δημιουργείται στο στομάχι και το έντερο και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους κοινούς ιούς όπως οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. (1,2)

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς είναι οι κράμπες στην κοιλιά, η εξάντληση, ο πονοκέφαλος, η ναυτία αλλά και οι πόνοι σε διάφορους μυς. (2)

Η ίωσης της γαστρεντερίτιδας είναι πιο συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες και συνήθως κάνει τον κύκλο της και περνάει μόνη της, χωρίς να χρειάζεται κάποια θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Όμως, αν τα συμπτώματα δεν είναι ήπια, συστήνεται η επίσκεψη σε έναν γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση. (2)

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

Τα βασικά συμπτώματα της διάρροιας είναι η διάρροια και ο εμετός. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται και δευτερεύοντα συμπτώματα που όμως σχετίζονται με την διάρροια όπως είναι η ναυτία και ο έντονος πόνος στο στομάχι. (1)

Αυτό που πρέπει να προσέξετε κατά την περίοδο που πάσχετε από γαστρεντερίτιδα είναι η απώλεια υγρών. Με τις συχνές κενώσεις το σώμα χάνει τα απαραίτητα υγρά του πολύ γρήγορα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι: ξηροδερμία, έντονη δίψα για νερό, ζάλη και ξηρότητα στο στόμα. Οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αφυδάτωση. (3)

 

Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, η πάθηση αυτή οφείλεται σε έναν ιό. Στα βρέφη και στα παιδιά μικρής ηλικίας προκαλείται συνήθως από τον ροταϊό, ενώ στους ενήλικες οφείλεται κυρίως στον νοροϊό. Άλλες αιτίες γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι οι παρακάτω ιοί: (3,4)

 • Σταφυλόκοκος
 • Σαλμονέλλες
 • Bacillus cereus

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εξέταση για την διάγνωση της γαστρεντερίτιδας, ενώ οι γιατροί χορηγούν κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της, ανάλογα πάντα με την κλινική εικόνα των ασθενών. (4)

 

Τρόποι πρόληψης της γαστρεντερίτιδας

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Καθώς η γαστρεντερίτιδα είναι μία αρκετά ενοχλητική πάθηση που μπορεί να μας κρατήσει μακριά από την καθημερινότητά μας, φροντίζουμε για τα παρακάτω:

 1. Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε ωμά. Επίσης, καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες κοπής αλλά και τα μέρη τα οποία μαγειρεύουμε προκειμένου να απομακρύνουμε όλα τα υπολείμματα. (5)
 2. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε γάλα που δεν είναι παστεριωθεί αλλά και τα υποπροϊόντα αυτού. Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για το μαγείρεμα και την κατανάλωση αυγού. (5)
 3. Φροντίζουμε για την ατομική μας υγιεινή. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και καθαρό νερό πριν βάλουμε κάτι στο στόμα μας και απαραιτήτως μετά την τουαλέτα. (3)
 4. Αν έχετε υποψίες ότι ένα τρόφιμο και ιδιαίτερα κρέας δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή δεν έχει συντηρηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, καλό θα ήταν να αποφύγετε να το καταναλώσετε. (3)
 5. Σε περίπτωση που νοσείτε, καλό θα ήταν να μείνετε στο σπίτι σας, μακριά από άλλους προκειμένου να αποφύγετε να μεταδώσετε τον ιό. (3)

 

Πώς η λοπεραμίδη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την διάρροια

Η διάρροια είναι αρκετά ενοχλητική και απρόβλεπτη και δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ενώ τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να επισκεφτούμε κάποιον γιατρό για την αντιμετώπισή της, η διάρροια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν φτάσει σε σημείο να προκαλέσει αφυδάτωση στον ασθενή. (6)

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουσία για την αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η λοπεραμίδη, καθώς είναι η ουσία που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας. (6) Δρα άμεσα και ανακουφίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα της διάρροιας, ενώ παράλληλα μειώνει τη συχνότητά της. (6)

 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Όπως ήδη αναφέραμε η διάρροια χρειάζεται λίγες μόνο ημέρες για να κάνει τον κύκλο της και συνήθως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε κάποια επίσκεψη σε γιατρό. (1)

Όμως, ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα όπως οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καλό θα ήταν να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ακόμη, σε περίπτωση που δείτε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από δύο ημέρες, ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα ή φάρμακο για την αποφυγή της διάρροιας. Τέλος, θα πρέπει να δώσετε βαρύτητα σε άλλα συμπτώματα που ίσως διαπιστώσετε όπως ο έντονος πόνος στην κοιλιά που δεν υποχωρεί και το αίμα στον εμετό ή την διάρροια. (3)

 

Παραπομπές:

 1. Βλάσση, Ι. (2019) ΓαστρεντερίτιδαDoctoranytime.gr. Available at: https://www.doctoranytime.gr/p/gastrenteritida (Accessed: December 15, 2022).
 2. Ιογενής Γαστρεντερίτιδα - Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (2019) Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Available at: https://eody.gov.gr/disease/iogenis-gastrenteritida/ (Accessed: December 15, 2022).
 3. Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/gastrenteritida-symptomata-antimetopisi-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
 4. Ιωάννης, Ζ. (2016) Οξεία Γαστρεντερίτιδα: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται;Euroclinic. Όμιλος Ευρωκλινικής. Available at: https://www.euroclinic.gr/article/okseia-gastrederitida/ (Accessed: December 15, 2022).
 5. Οξεία Γαστρεντερίτιδα: Τι την προκαλεί & πώς αντιμετωπίζεται; (2015) hygeia.gr. HYGEIA. Available at: https://www.hygeia.gr/okseia-gastrenteritida-ti-tin-prokalei-and-pos-ant... (Accessed: December 15, 2022).
 6. Gr, I. (2016) Λοπεραμίδη: Θεραπεία πρώτης επιλογής για τη διάρροιαiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/36341/loperamidi-therapei... (Accessed: December 15, 2022).
Brand: