Skip to main content
Αναζήτηση

Δυσανεξία & Τροφική Αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πραγματικά αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές, ωστόσο πολλοί συγχέουν την αλλεργία με τη δυσανεξία, που είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις καταστάσεις.

Πληροφορίες για τις διατροφικές αλλεργίες και τη δυσανεξία.

Διατροφικές αλλεργίες. Στην περίπτωση της διατροφικής αλλεργίας, ο οργανισμός αντιμετωπίζει ορισμένες τροφές ως απειλή και το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να τις απωθήσει. Οι αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν φτερνίσματα, εξανθήματα και οιδήματα, που συνήθως προκύπτουν εντός μερικών λεπτών από την επαφή με το αλλεργιογόνο τρόφιμο.

Τροφικές δυσανεξίες. Η τροφική δυσανεξία δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συνήθως προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Συνήθως εκδηλώνεται μερικές ώρες ή ακόμα και ημέρες μετά από τη λήψη της συγκεκριμένης τροφής.

Τροφική δηλητηρίαση. Σε περίπτωση που καταναλώσετε μολυσμένες τροφές ή νερό, ενδέχεται να εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα, που έχει ως κύριο σύμπτωμα τη διάρροια.

Πώς μπορεί η διατροφή σας να επηρεάσει το σύστημά σας

Παρόλο που η διάρροια είναι ένα συχνό φαινόμενο, τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητική ...καθώς είναι παροδική και τις περισσότερες φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικές αλλαγές στη διατροφή, ανεξάρτητα από τις διάρροια αίτιες που την προκαλούν. (1)

Έτσι, αν πάσχετε από διάρροια μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές για να ανακουφιστείτε: (1)

  1. Αποφύγετε τα τρόφιμα που δυσκολεύουν την λειτουργία του εντέρου σας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα τρόφιμα με αυξημένα λιπαρά και τα τηγανιτά. Ακόμη, καλό θα ήταν για ένα διάστημα να αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα. (1)
  2. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Η διάρροια μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε αφυδάτωση, συνεπώς θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών προκειμένου να την αποφύγετε. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών ημερησίως αποφεύγοντας τον καφέ, το τσάι, τα ανθρακούχα ροφήματα και το αλκοόλ. (1)
  3. Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για όσο διάστημα κάνει την εμφάνισή της η διάρροια, προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε φυτικές ίνες όπως ζυμαρικά, μπανάνες, μήλα, λευκό ψωμί, πατάτες, ρύζι και άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο.(1)
  4. Καταναλώστε γιαούρτι. Σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποιο αντιβιοτικό για την θεραπεία κάποιας άλλης πάθησης, καλό θα ήταν να προσθέσετε το γιαούρτι στην διατροφή σας. Μπορείτε να το καταναλώσετε είτε σκέτο είτε ενισχυμένο με προβιοτικά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. (1)

Πώς να αντιμετωπίσετε την διάρροια με την λήψη λοπεραμίδης

Αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα της διάρροιας επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό που σας παρακολουθεί προκειμένου να σας συμβουλέψει για το πώς να την καταπολεμήσετε. Εάν συντρέχει κίνδυνος, ο γιατρός σας ίσως σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε κάποιες εξετάσεις προτού σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο. (2)

Η ουσία αυτή δρα με δύο τρόπους. Αρχικά, ανακουφίζει γρήγορα από τα συμπτώματα και μειώνει τον αριθμό αλλά και την ένταση του φαινομένου. (1)

Σε κάθε περίπτωση η παροδική διάρροια που δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ενώ τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται μέσα σε λίγες ημέρες. Αν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από κάποιο άλλο σύμπτωμα, μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση και οδηγίες αντιμετώπισης. (1)

 

Παραπομπές:

  1. Endounit.gr. Available at: https://www.endounit.gr/pathiseis/diarroia/
  2. Gr, I. (2016) Λοπεραμίδη: Θεραπεία πρώτης επιλογής για τη διάρροιαiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/36341/loperamidi-therapei... (Accessed: August 29, 2022).

 

Brand: