Skip to main content
Αναζήτηση

Διάρροια ταξιδιωτών: τι είναι, αιτίες και θεραπεία

Η διάρροια είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες όταν βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, επηρεάζοντας φυσικά τις διακοπές τους.

Τι είναι η διάρροια των ταξιδιωτών;

Εάν εμφανίσετε γαστρεντερίτιδα ενώ βρίσκεστε σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ίσως πάσχετε από αυτό που είναι γνωστό ως διάρροια των ταξιδιωτών και η οποία συχνά οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ταξιδιωτών, περίπου 30%-70%, που ταξιδεύουν από αναπτυγμένες χώρες προς αναπτυσσόμενες χώρες θα έρθουν αντιμέτωποι με την διάρροια του ταξιδιώτη. (1) Μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών που δεν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε ή την έκθεση του οργανισμού σας σε νέους τύπους βακτηριδίων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το είδος διάρροιας κάνει την εμφάνισή της κατά την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και εξασθενεί σταδιακά, καθώς ο οργανισμός συνηθίζει στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος. (1)

 

Πώς να αποφύγετε την διάρροια των ταξιδιωτών

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν είτε να προλάβουν την πάθηση αυτή είτε να μειώσουν την έντασή της, οι οποίοι είναι οι εξής: (2)

 1. Καλό πλύσιμο των χεριών. Η σωστή και σχολαστική υγιεινή των χεριών είναι ο νούμερο ένα κανόνας πρόληψης για την αποφυγή της διάρροιας του ταξιδιώτη. Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την κατανάλωση φαγητών αλλά και μετά την χρήση τουαλέτας. Αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι, χρησιμοποιήστε κάποιο αντισηπτικό διάλυμα. (2)
 2. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό και συσκευασμένα τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το νερό από δημόσιες πηγές και να ζητάτε πάντα να ανοίγουν το μπουκάλι του νερού μπροστά σας. Αντίστοιχα για τα τρόφιμα, αποφύγετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν μαγειρευτεί καθώς και αυτά που έχουν απλά πλυθεί σε νερό. (2)
 3. Αποφύγετε τα κρέατα και τα θαλασσινά, εκτός και αν γνωρίζετε ότι είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.(2)

 

Τρόποι αντιμετώπισης της διάρροιας των ταξιδιωτών

Όμως, όσο σχολαστικοί και αν είστε, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε την διάρροια του ταξιδιώτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε, καθώς όπως αναφέραμε η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει λίγες μόνο ημέρες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές: (2)

 

Ενυδατωθείτε καλά για όσο διάστημα διαρκεί η διάρροια

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας κατά την διάρκεια της διάρροιας. Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού αλλά και άλλων συσκευασμένων ροφημάτων που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη. Ενδεικτικά, τέτοια ροφήματα είναι το εμφιαλωμένο νερό, τα αναψυκτικά, το ζαχαρούχο νερό κ.ά. (2)

 

Προσθέστε τροφές χαμηλές σε περιεκτικότητα ινών στην διατροφή σας

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως είναι οι τροφές που καταναλώνετε. Προτιμήστε να κάνετε συχνά αλλά μικρά γεύματα προκειμένου να μην δυσκολέψετε τον οργανισμό σας με την διαδικασία της πέψης. Προτιμήστε τροφές που δεν έχουν πολλές φυτικές ίνες. Ορισμένα τρόφιμα που είναι κατάλληλα είναι τα εξής: (2)

 • Πατάτες, καλά ψημένες ή βρασμένες
 • Ρύζι
 • Λευκό ψωμί
 • Μακαρόνια
 • Φρυγανιές

 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Παρόλο που η διάρροια του ταξιδιώτη δεν είναι μία νόσος που θα πρέπει να προκαλεί αναστάτωση καθώς διαρκεί για λίγες μόνο ημέρες, αν διαπιστώσετε ότι έχετε κάποιο άλλο σύμπτωμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. (3)

Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα κρίνει αν η διάρροια όντως οφείλεται στο ταξίδι σας ή αν πρόκειται για ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας. Τότε, θα σας συμβουλέψει για το πώς να την αντιμετωπίσετε καθώς και αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο φάρμακο ή να κάνετε κάποια εξέταση. (3)

 

Παραπομπές:

 1. Gov.gr. Available at: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/diarroia_taksidioton.pdf
 2.  (2018) Διάρροια των ταξιδιωτώνΥγεία του εντέρου. IPSEN. Available at: https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/diarroia/diarroia-twn-taxidiw...
 3. Εταιρεία, Ε. Γ. (2010) Διάρροια των ταξιδιωτώνiatronet.gr. Available at: https://www.iatronet.gr/ygeia/diarroia/article/12296/diarroia-twn-taxidi... (Accessed: August 29, 2022).
Brand: