Skip to main content
Αναζήτηση

Απαραίτητες πληροφορίες και συχνές ερωτήσεις

Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που πάσχετε από διάρροια, αλλά θα πρέπει να λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να είστε σίγουροι σχετικά με την κατάλληλη λύση που θα αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Με 40 χρόνια εμπειρίας στη θεραπεία της διάρροιας, έχουμε όλες τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των καταναλωτών.

Πρόκειται για τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας απευθύνουν οι καταναλωτές και τις αντίστοιχες απαντήσεις μας.

QA Text: 
QA Question: 

Τί είναι η διάρροια;

Η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα δυσλειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος και ίσως εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι να διαταραχθεί η ευαίσθητη ισορροπία του. Όταν το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί με φυσιολογικό ρυθμό, οι τροφές και τα υγρά περνούν από το στομάχι στο λεπτό έντερο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια, οι τροφές διασπώνται και τα θρεπτικά συστατικά τους απορροφώνται μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των υγρών. Τα άπεπτα υπολείμματα των τροφών και κάποια ποσότητα νερού περνάνε στο παχύ έντερο (κόλον), το οποίο απορροφά ακόμα κάποια ποσότητα νερού, και στη συνέχεια μετατρέπονται σε κόπρανα. Όταν τα κύτταρα του λεπτού ή του παχέος εντέρου είναι ερεθισμένα, οι συντονισμένες και τακτικές συσπάσεις των εντέρων μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο ρυθμό. Έτσι τα βασικά άλατα και τα υγρά περνούν υπερβολικά γρήγορα στο παχύ έντερο, που σημαίνει ότι ο οργανισμός απορροφά λιγότερα υγρά. Το αποτέλεσμα είναι οι χαλαρές ή υδαρείς κενώσεις, που είναι γνωστές ως διάρροια.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Τι προκαλεί τη διάρροια;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία του πεπτικού μας συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ένα περιστασιακό φαινόμενο, που οφείλεται σε κάποιον ιό ή σε ένα ταξίδι. Ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν συχνότερα από διάρροια. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαρροϊκές κενώσεις μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (ή ποτών) ή στη διάθεσή τους (όπως το άγχος).

Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της διάρροιας:

 • Διάθεση. Περνάτε μια ιδιαίτερα αγχώδη περίοδο στη ζωή σας; Το στρες, η ανησυχία και η νευρικότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαταραχή της ισορροπίας του πεπτικού σας συστήματος.
 • Τροφές. Για την αποτελεσματική πρόληψη της διάρροιας είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις τροφές, τα ροφήματα ή τις διατροφικές συνήθειες που μπορεί να την πυροδοτήσουν.
 • Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς παράγοντες πρόκλησης διαρροϊκών συμπτωμάτων. Φροντίστε να τηρείτε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τις τροφές που μπορεί να προκαλούν πρόβλημα στον οργανισμό σας.
 • Εμμηνόρροια. Συχνά πολλά διαρροϊκά επεισόδια οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν στον γυναικείο οργανισμό στη διάρκεια του μήνα. Γαστρεντερίτιδα. Πρόκειται για μια φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα λόγω βακτηριακής λοίμωξης.
 • Τροφική δηλητηρίαση. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάρροιας.
Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Πρέπει να αντιμετωπίσω τη διάρροια;

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε 14 χώρες το 2009 με τη συμμετοχή περισσότερων από 2000 ατόμων που πάσχουν από συχνή οξεία διάρροια, το 84% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αισθάνονται αδυναμία και κόπωση όταν πάσχουν από οξεία διάρροια. Αυτό είναι φυσιολογικό, αν λάβουμε υπόψη την απώλεια σημαντικών υγρών και αλάτων από τον οργανισμό. Γιατί, λοιπόν, να μην αντιμετωπίσετε τη διάρροια, όταν έχετε τη δυνατότητα να ανακουφιστείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα και την αφυδάτωση που προκαλεί;

Πηγή: Imodium® website (but MyRhythm says 85% - Source: Incite Marketing Planning. Imodium® U&A: Strategic Growth Opportunities, July 2009)

Το Imodium® περιέχει το δραστικό συστατικό λοπεραμίδη, η οποία δρα στον οργανισμό για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, αποκαθιστώντας τη σωστή απορρόφηση υγρών και αλάτων από τον οργανισμό.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που εμφανίσετε διάρροια:

 • Πάρτε δύο κάψουλες Imodium® αμέσως μετά από την πρώτη διαρροϊκή κένωση – συμβάλλει στην άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας ώστε ο οργανισμός να επανέλθει πιο γρήγορα
 • Φροντίστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας πίνοντας πολλά υγρά ή/και ακολουθώντας μια αγωγή επανυδάτωσης
 • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ροφήματα και τις πικάντικες ή πλούσιες τροφές
 • Καθώς επανέρχεται η όρεξή σας, φροντίστε να καταναλώνετε τακτικά γεύματα με απλές μαγειρεμένες τροφές

Εάν πάσχετε από διάρροια μεγαλύτερης διάρκειας ή επαναλαμβανόμενη διάρροια, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Επίσης, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν:

 • τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερο από 48 ώρες
 • έχετε υψηλό πυρετό • παρατηρήσετε αίμα ή βλέννα στα κόπρανα.
Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Χρειάζεται ιατρική συνταγή για την αγορά του Imodium® ;

Το Imodium® διατίθεται ευρέως στα φαρμακεία σε όσους ασθενείς υποφέρουν από διάρροια χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Το Imodium® προκαλεί δυσκοιλιότητα;

Το Imodium® δεν περιέχει συστατικά που μπορεί να προξενήσουν δυσκοιλιότητα ή να εμποδίσουν τις φυσικές κενώσεις. Αντίθετα, το Imodium® δρα στον οργανισμό σας επαναφέροντας την κανονική κινητικότητα του εντερικού τοιχώματος και το φυσιολογικό ρυθμό του πεπτικού συστήματος συμβάλλοντας στην ταχύτερη επαναφορά των εντέρων στην κανονική λειτουργία τους. Είναι πιθανή η εμφάνιση δυσκοιλιότητας μετά την αντιμετώπιση της διάρροιας εξαιτίας της εκκένωσης του εντέρου ή της κατανάλωσης λιγότερων τροφών στη διάρκεια του διαρροϊκού επεισοδίου.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Υπάρχουν ειδικές προειδοποιήσεις ή προφυλάξεις για τη χρήση του;

Το Imodium® βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οξείας διάρροια, αλλά δεν θεραπεύει την αιτία του προβλήματος. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αιτία των διαρροϊκών συμπτωμάτων, εάν είναι εφικτό.

 

Συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών για περισσότερες πληροφορίες.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα ή άλλου είδους αλληλεπιδράσεις;

Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε ή έχετε πρόσφατα πάρει άλλα φάρμακα. Σε αυτά περιλαμβάνονται συνταγογραφούμενα ή φυτικά σκευάσματα. Συμβουλευτείτε το φύλλο οδηγιών χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Υπάρχουν ενδεχόμενες επιδράσεις στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων;

Η αντιμετώπιση των διαρροϊκών συμπτωμάτων με τη χρήση υδροχλωρικής λοπεραμίδης ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση κόπωσης, ζάλης ή υπνηλίας. Επομένως, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση οχημάτων ή το χειρισμό μηχανημάτων. 

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Imodium® μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμβουλευτείτε το φύλλο οδηγιών χρήσης για περισσότερες πληροφορίες

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Γιατί υποφέρω από διάρροια στη διάρκεια των διακοπών μου;

Η διάρροια είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες όταν βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του οργανισμού σας, αναστατώνοντας φυσικά τις διακοπές σας. Πηγή: http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/travelersdiarrhea_g.htm Η συνηθέστερη αιτία για την εμφάνιση της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή νερού. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην έκθεση του οργανισμού σας σε νέους τύπους βακτηριδίων –στους οποίους δεν έχετε ανοσία ή απλώς στην κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων γευμάτων που δεν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε. Μην αφήνετε τη διάρροια να καταστρέψει το ταξίδι σας. Πάρτε μαζί σας μια συσκευασία Imodium® πριν αναχωρήσετε για τον προορισμό σας.. Το Imodium® Instant είναι μια εξαιρετικά πρακτική λύση όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, καθώς διαλύεται στη γλώσσα και μπορεί να ληφθεί χωρίς νερό.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Γιατί υποφέρω από διάρροια όταν τρώω ή πίνω πολύ;

Η υπερκατανάλωση τροφίμων και ποτών μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σας σύστημα με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάρροιας. Επομένως, προσπαθήστε να τρώτε πάντα συνετά αποφεύγοντας τις υπερβολές. Ακολουθούν κάποιες καθημερινές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα:

 • Υπερβολικά γρήγορη κατάποση. Το στομάχι σας χρειάζεται 20 λεπτά για να αποστείλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είναι πλήρες. Επομένως, όταν τρώτε αργά σημαίνει ότι τρώτε λιγότερη ποσότητα και καταπονείτε λιγότερο το πεπτικό σας σύστημα.
 •  Κατάποση χωρίς μάσημα. Όταν καταπίνετε τροφές χωρίς να τις μασάτε, καταπίνετε και αέρα, που μπορεί να συσσωρευτεί στο στομάχι προκαλώντας δυσπεψία.
 • Κατανάλωση πλούσιων και λιπαρών γευμάτων. Αυτές οι τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, καταπονώντας το πεπτικό σύστημα.
 • Κατανάλωση τροφών αργά το βράδυ. Το πεπτικό σας σύστημα είναι το λιγότερο αποτελεσματικό στο τέλος της ημέρας, επομένως προσπαθήστε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο.
 • Υπερβολική κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφίμων ή αλκοόλ. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που συχνά ενεργοποιούν τη διάρροια.
Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Γιατί υποφέρω από διάρροια όταν έχω νευρικότητα;

Όταν αισθάνεστε νευρικότητα, ανησυχία ή άγχος, ο οργανισμός σας παράγει αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες, οι οποίες επιταχύνουν τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Αυτές οι ουσίες προκαλούν την υπερβολική λειτουργία ορισμένων μυών. Όταν η λειτουργία των μυών των εντέρων επιταχύνεται, αυξάνεται ο φυσιολογικός ρυθμός της διαδικασίας της πέψης. Η επιτάχυνση της διαδικασίας πέψης σημαίνει ότι τα έντερα απορροφούν λιγότερα υγρά, με αποτέλεσμα οι κενώσεις να είναι πιο συχνές και υδαρείς, αυτό που αποκαλούμε, δηλαδή, διάρροια. Ακόμα και μια μικρή μείωση των υγρών που απορροφώνται από τον οργανισμό σας μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει ένα διαρροϊκό επεισόδιο. Αν πρόκειται να αντιμετωπίσετε ένα στρεσογόνο συμβάν και ανησυχείτε ότι θα πυροδοτήσει συμπτώματα διάρροιας, φροντίστε να έχετε μαζί σας μια συσκευασία Imodium® για να είστε ήσυχοι. Το Imodium® Instant 2 mg είναι μια ιδιαίτερα πρακτική λύση όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, καθώς διαλύεται αμέσως στη γλώσσα και μπορεί να ληφθεί χωρίς νερό.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Γιατί υποφέρω από διάρροια στη διάρκεια της έμμηνου ρύσης;

Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών υποφέρουν από διάρροια στη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Παρόλο που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως η αιτία, εκτιμάται ότι η αιτία της διάρροιας στη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόρροια. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση προκαλούν επίσης διάρροια και άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Πηγή: Imodium® website (but MyRhythm says 37% - Source: McNeil Products Ltd. The Uncomfortable Truth Survey, June 2011)

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Νιώθω αμήχανα να ζητήσω ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

Αν πάσχετε συχνά από οξεία διάρροια, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με έρευνες, έως και ένας στους δέκα ανθρώπους παρουσιάζει συχνά διαρροϊκά επεισόδια, τέσσερις ή και περισσότερες φορές στη διάρκεια ενός εξαμήνου.

Πηγή: Imodium® website - 1. Incite Marketing Planning. Imodium® U&A: Strategic Growth Opportunities, July 2009 Based on UK data. Markets to add their own U&A data.

Αυτό σημαίνει ότι η διάρροια είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο φαρμακοποιός σας, ο οποίος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση. Να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε να συνομιλήσετε με το φαρμακοποιό σας κατ' ιδίαν. 

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Δεν μου αρέσει να καταπίνω δισκία. Ποιο φάρμακο μπορώ να πάρω;

Το Imodium® Instant είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να διαλύεται αμέσως στη γλώσσα, χωρίς να χρειάζεται κατάποση ή λήψη νερού. Απλώς λιώνει και ξεκινά αμέσως να δρα, προσφέροντας άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση από τη διάρροια. Για αυτό ακριβώς είναι η ιδανική λύση όταν είστε εκτός σπιτιού.

Επιστροφή επάνω
QA Question: 

Αγόρασα ένα προϊόν Imodium® , αλλά έχασα το φύλλο οδηγιών χρήσης. Πώς μπορώ να βρω ένα αντίγραφο;

Μπορείτε να βρείτε τα φύλλα οδηγιών χρήσης στο site στην ενότητα "Προϊόντα Imodium"

Επιστροφή επάνω
Αντενδείκνυται σε οξεία ελκώδη, βακτηριακή και ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. Παρακολούθηση της ηπατικής δυσλειτουργίας. Μέγιστη διάρκεια χρήσης 2 ημέρες. Μέγιστη ημερήσια δόση 4 δισκία.

Αντιμετώπιση της διάρροιας

Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε ή να κινδυνεύετε από αφυδάτωση, από τη στιγμή που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη διάρροια και να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το Imodium® περιέχει λοπεραμίδη, που δρα σε συνεργασία με τον οργανισμό σας συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού λειτουργίας του.

Ποιες είναι οι αιτίες της διάρροιας

Υπάρχουν πολλές αιτίες εμφάνισης της διάρροιας, όπως διατροφικές δυσανεξίες ή ιογενής γαστρεντερίτιδα. Κάθε αιτία είναι διαφορετική, αλλά μπορεί να διαταράξει με τον ίδιο τρόπο την καθημερινότητά σας.