Skip to main content
Αναζήτηση

Διάρροια και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

Η διάρροια είναι μία ενοχλητική κατάσταση αλλά και ένα συχνό σύμπτωμα πολλών ιώσεων που κυκλοφορούν κυρίως τον χειμώνα. Ως διάρροια ορίζουμε τις συχνές κενώσεις του εντέρου, όπου τα κόπρανα έχουν πιο υδαρή μορφή σε σχέση με το κανονικό. Όμως, υπάρχουν και πολλές χρόνιες παθήσεις που ευθύνονται για την διάρροια. (4)

Ιδιαίτερα όσοι παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα διάρροιας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την διατροφή που ακολουθούν προκειμένου να μην επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την εντερική τους λειτουργία. Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή σας, κατά την περίοδο της διάρροιας. (4)

 

Ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώσετε όταν πάσχετε από διάρροια

Τόσο κατά την διάρκεια της διάρροιας όσο και τις μέρες που έπονται της διάρροιας, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ήπια διατροφή προκειμένου να αναρρώσετε σταδιακά. (3)

  1. Καταναλώστε ελαφριά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε μικρές μερίδες και αρκετά συχνά. Έτσι δεν θα «υπερφορτώσετε» το έντερό σας. (5)
  2. Προτιμήστε το άπαχο κρέας. Σίγουρα οι μπριζόλες, τα τηγανιτά και τα λιπαρά κρέατα είναι δελεαστικά, όμως καλύτερα να τα αποφεύγετε καθώς προκαλούν υπερδιέγερση στο έντερο και τη χολή. (5)
  3. Επιλέξτε ζυμαρικά και ψωμί χωρίς πολλές φυτικές ίνες, δηλαδή λευκού χρώματος. (5)
  4. Τα φρούτα είναι μία καλή και ασφαλής επιλογή καθώς είναι αρκετά εύπεπτα. Προτιμήστε τα μήλα, τις μπανάνες και τα αχλάδια καθώς δεν είναι όξινα. (5)
  5. Καταναλώστε άφθονο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά την διάρκεια της διάρροιας είναι η αφυδάτωση, καθώς μπορεί να εξασθενίσει τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνεται επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά που δεν περιέχουν καφεΐνη. (5)
  6. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά χωρίς πολλές φυτικές ίνες όπως το κολοκύθι και το καρότο. (5)
  7. Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα πατάτα σε διάφορες μορφές (π.χ βραστή ή σε μορφή πουρέ. (1)
  8. Αν αντιμετωπίζετε μεγάλο αριθμό κενώσεων και προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση, καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού καθώς αυτό θα τονώσει τους ηλεκτρολύτες σας. (1)

 

Ποιες τροφές είναι καλύτερο να αποφύγετε κατά την διάρροια

Όπως είδαμε η διάρροια διατροφή σας πρέπει να είναι προσεγμένη προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγετε μια σειρά από τρόφιμα που είναι «βαριά» για τον οργανισμό. Τα τρόφιμα αυτά είναι: (5)

  • Αλκοολούχα ποτά (3)
  • Συσκευασμένα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (π.χ. πατατάκια)
  • Ροφήματα με καφεΐνη π.χ. τσάι, καφές (1)
  • Λιπαρά κρέατα και τρόφιμα όπως το μπέικον και η κρέμα γάλακτος (1)
  • Γλυκαντικές ουσίες όπως η σερβιτόλη που περιλαμβάνονται συνήθως στις τσίχλες, τα αναψυκτικά και τα γλυκά) (1)
  • Τρόφιμα που προκαλούν πολλά αέρια ή πρήξιμο στο στομάχι (όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι) (1)

 

Πώς να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις της διάρροιας φυσικά

Στους περισσότερους ανθρώπους έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους να αντιμετωπίσουν την διάρροια σε ακατάλληλες στιγμές. Συνήθως, οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από έντονο αίσθημα πόνου στην κοιλιά και το αίσθημα του κατεπείγοντος. (6)

Υπάρχουν μερικές «φυσικές» λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε προκειμένου να απαλλαχτείτε από τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

  1. Καταναλώστε ρυζόνερο.

Ένα αρκετά γνωστό γιατροσόφι είναι το ρύζι που έχει βράσει σε νερό ή αλλιώς ο λαπάς. Το χυλώδες αυτό μείγμα ανακουφίζει τις φλεγμονές του εντέρου και μειώνει άμεσα τα επεισόδια διάρροιας. (6)

  1. Λοπεραμίδη

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της διάρροιας και μειώνει τον αριθμό των κενώσεων. Όμως, η ουσία αυτή δεν αποτελεί θεραπεία για την ίωση ή κάποια άλλη πάθηση που ίσως κρύβεται πίσω από την διάρροια. Αντίθετα έχει ως στόχο να θεραπεύσει το σύμπτωμα αυτό. (6)

 

Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αντιμετώπιση της διάρροιας

Αν διαπιστώσετε ότι η διάρροια πάνω από 2 ημέρες, αν έχετε σημάδια αφυδάτωσης ή αν δείτε αίμα στα κόπρανα, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.(7)

Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τον αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση και αν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακο. (7)

 

Παραπομπές:

  1. Διατροφή όταν έχετε διάρροια / γαστρεντερίτιδα (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/diatrofi-otan-echete-diarroia-gastrenteritida/ (Accessed: November 22, 2022).
  2. Gr, O. (2020) Οι 10 τροφές που κόβουν μαχαίρι τη διάρροια (εικόνες)Onmed.gr. Available at: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/314076/oi-5-trofes-pou-kovoun-maxair... (Accessed: November 22, 2022).
  3. Κοζίνα, Κ. (2022) Διατροφή για διάρροια, τι μπορώ να φάω;Vita4you Blog. Available at: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/diatrofi-gia-diarroia-ti-m... (Accessed: November 22, 2022).
  4. wordpress_ (2021) Τι τρώμε σε περίπτωση διάρροιαςΥγεία του εντέρου. IPSEN. Available at: https://www.ygeiakaifrontidagiatoentero.gr/diarroia/%CF%84%CE%B9-%CF%84%... (Accessed: November 22, 2022).
  5. Διάρροια και διατροφή: τι πρέπει να φάω και τι όχι; (2022) Διαιτoλογία. Available at: https://www.diaitologia.gr/diarroia-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
  6. Gr, O. (2018) Διάρροια: 7 σωτήριες λύσεις για άμεση αντιμετώπισηOnmed.gr. Available at: https://www.onmed.gr/ygeia/story/363845/diarroia-7-sotiries-lyseis-gia-a... (Accessed: November 22, 2022).
  7. Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή (no date) Peptiko.gr. Available at: https://peptiko.gr/gastrenteritida-symptomata-antimetopisi-kai-diatrofi/ (Accessed: November 22, 2022).
Brand: